READING

Sex Education: Ergenliğin sancılı sayıklamaları...

Sex Education: Ergenliğin sancılı sayıklamaları

Fotoğraf: Netflix

Netflix’in orijinal dizilerinden biri olma özelliği taşıyan Sex Education, ikinci sezona bomba gibi bir giriş yaptı. Genç neslin büyük bir keyifle izlediği yapım, orijinal karakterleri ve sağlam hikâyesiyle başarı basamaklarını tırmanmaya devam ediyor. Laurie Nunn tarafından yaratılan dizi, ilk olarak 11 Ocak 2019 tarihinde Netflix’te yayınlandı. Dizinin oyuncu kadrosunda Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Emma Mackey, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling gibi isimler yer alıyor.

Otis (Asa Butterfield), seks terapisti annesiyle birlikte yaşayan ve ergenlik döneminin kendine has sorunlarıyla uğraşan bir liselidir. Annesinden çaktırmadan edindiği bilgiler ışığında okuldaki öğrencilere seks sorunları konusunda yardımcı olur. Bu tavsiyeleri bir işe çevirmesini sağlayan, ekip arkadaşı Maeve’dir (Emma Mackey). En yakın arkadaşı Eric (Ncuti Gatwa) sayesinde arkadaşlık ilişkilerinde gelişme kaydeden Otis’e annesi Jean (Gillian Anderson) de yardımcı olur.

Sex Education, odağını insana yönelterek onu anlama gayreti gösteren bir yapım. Diziye salt seks odaklı yaklaşmayan senaristler, çerçevenin dışına çıkarak farklı konulara değinmekten çekinmiyorlar ve ikinci sezonda masaya yatırdıkları cinsel yönelimler, feminizm etkisi ve aile yapıları gibi başlıklarla hayran kitlesi genişletmeyi başarıyorlar. Örneğin, talihsiz bir olay sonrası travma yaşayan Aimee, gücünü yine kadın arkadaşlarından alarak yoluna daha sağlam adımlarla devam ediyor. Dizinin hikâyesine oldukça başarılı ve çok boyutlu şekilde yedirilen bu konular, hem yapımın konu yelpazesini genişletiyor hem de yalnızca ergen cinselliğini işleyen bir yapım olarak anılmasının önüne geçiyor.

Olayları ele alırken tek bir bakış açısı yerine birçok farklı bakış açısından bakmayı hatırlatan dizi, komedi dozunu korumayı da ihmal etmiyor. İsmi itibariyle basit şekilde kategorileştirilmeye açık olan Sex Education, savunduğu fikirleri hem yaratıcı hem de akılcı şekilde hikâyesine dahil ederek bu önyargıyı kırmayı başarıyor.

İkinci sezon genel olarak insanın kendini tanıması ve kabullenmesi üzerine şekillenen unsurla donatılmış ve zaman zaman mizahi yolla zaman zaman da duygusal olarak izleyiciye aşılanmış. Dizide kullanılan müzikler, kıyafetler, oyunculuklar o kadar başarılı ki diziye katılan yeni karakterleri bile çabucak benimseyebiliyorsunuz. Örneğin Viv (Chinenye Ezeudu) ikinci sezona “inek öğrenci” kategorisinden dahil olan ancak karakteriyle bu etiketi ezip geçen harika biri. Çevresinde olup bitenleri engin mantığıyla yorumlayan Viv, ikinci sezondaki favori karakterlerimden birisi oldu.

Bütün bunların yanı sıra dizinin görüntü yönetmenliği de oldukça başarılıydı. Geniş ve ferah açılar dizinin daha keyifli seyredilmesini sağlıyor. Zorbalık, cinsel saldırı, toplumsal baskı, önyargılar gibi konuları kendi çerçevesinden yorumlayan dizimiz, bu konulara oldukça sert bir tavır takınarak tavizsiz bir duruş sergiliyor.

Diğer yandan, dizi elbette yalnızca açıktan mesajlar vermiyor; yeri geldiğinde gerek manzaradaki değişimleri gerekse karakterlerdeki ufak tefek değişimleri bir analoji olarak kullanıyor. Otis’in abayı yaktığı ve aşkını içine gömdüğü Meave’in ikinci sezonda saç rengini değiştirmesi de bu mesajlardan biriydi: her ne kadar fiziksel bir farklılık gibi dursa da karakterinden koptuğunu bizlere belli ediyordu. Ancak, karakterlerin dış görünüşlerindeki değişimlerin onlara duyulan sempati üzerindeki etkisinin ne denli büyük olduğunu düşünürsek, Meave’in saç rengi değişiminin riskli bir hamle olduğunu da eklemek gerek.

Aile kavramı, özellikle aile olmanın sorumluluğu ve bireyin aileye olan aitlik hissi üzerinden enine boyuna ele alınıyor ikinci sezonda. Aile gibi, insanı kuşatan en yakın kurumlardan arkadaşlığın doğasının da güven ve anlayış üzerine kurulu olduğunu hatırlıyoruz dizi sayesinde.

Bakalım grafikler dizimiz hakkında bizlere neler söylüyor. Gelin birlikte inceleyelim…

Tablo 2: Toplam İleti

Dizimizle ilgili ikinci sezonunun başlamasından bu yana 3 milyon 954 bin ileti paylaşımı yapılmış. Bu paylaşımlar ikinci sezonun 17 Ocak’ta yayınlanmasıyla birlikte artış göstermiş. En fazla ileti paylaşımı 20 Ocak’ta yapılmış. Paylaşımlar genel olarak dizi hakkındaki olumlu yorumları içeriyor. Çabuk izlenen bir dizi olması, dizinin konuşulma hacmini ve sıklığını da etkilemiş.

Tablo 2: Duygu Dağılımı

Duygu dağılımı incelendiğinde ikinci sezonunun yayınlanmasıyla birlikte dizi hakkında nötr içerikli paylaşımların sıklıkla yapıldığını görüyoruz. Bu paylaşımlar genel olarak diziyle ilgili haberleri içeriyor. Dizi hakkında pozitif yorum yapan kullanıcılar diziyi özlediklerini belirterek yeni bölümleri bir çırpıda bitirdiklerini dile getirmiş. Negatif yorumlarsa daha çok bölümlerin kısa olmasına ve sezon finalinin buruk şekilde bitmesine odaklanmış.

Tablo 3: Kelime Bulutu

Kelime bulutunda “#sexeducation, sex, education, otis” gibi kelimeler ve hashtaglar öne çıkıyor. Otis ve Meave arasında yaşanan belirsiz ilişki onlar hakkında yapılan yorumları da bir hayli etkilemiştir.

Tablo 4: Konu Tekerleği

Konu tekerleğine göz attığımızda sezon, dizi, yeni, çocuğu gibi konuların sıkça konuşulduğunu görüyoruz. Diziye yeni katılan Rahim karakterini canlandıran Sami Outalbali, bu sezonda öne çıkan isimlerden biri olmuş. Özellikle Eric’le arasında geçenler birçok izleyicinin dikkatini çekmiştir.

Tablo 5: Twitter | Toplam Potansiyel Görüntüleme

Dizi hakkında ocak ayından bu yana gerçekleşen konuşmaların potansiyel erişimi 8 milyar 97 milyonu geçmiş. Özellikle ocak ayının sonlarına doğru yapılan konuşulmaların erişimi büyük artış göstermiş.

Tablo 6: Twitter Top Mentions

Tablo 7: Twitter top hasgtags

Dizi hakkında en çok #SexEducation, #netflix hashtagleri kullanılırken en çok mention ise @sexeducation, @NetflixBrasil, @Inetflixes, hesaplarına atılmış. Dünya genelinde oldukça sık konuşulan Sex Education, sahiplendiği manevi sorumlulukla birçok insana ilham kaynağı olmuş.

Twitter’da dizi hakkında yapılan ve en çok etkileşim paylaşımlar ise şöyle:

Tablo 8: Cinsiyet dağılımı

Dizi hakkında paylaşımların yüzde 64’ü kadın, yüzde 36’sı ise erkek kullanıcılara ait. En çok paylaşım yapan iller ise İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın ve Antalya olarak öne çıkıyor.

Tablo 9: Lokasyon dağılımı

Sex Education kalıplarına sığmayan, sahiplendiği fikirsel temellerle başarısını geleceğe taşımayı sürdürebilen bir yapıya sahip. Bir insanın en karışık ve duygusal anlamda en yoğun olduğu ergenlik dönemi hiç bu kadar keyifli ifade edilmemişti. Dizinin, hem cinsel hem de karakter özellikleri açısından farklılık yaratmakta ne kadar başarılı olduğunu söylememek olmaz. İlk fırsatınızda bu çerezlik diziyi bir çırpıda bitirmenizi öneririm.

Şimdiden keyifli seyirler!

Mert Yıldırım | [email protected]


İLGİLİ İÇERİKLER

YORUMLAR BU YAZI İÇİN KAPALIDIR